28 august 2009

"Utdødd" sommerfugl?

dagbladets hjemmeside står det i dag om at den "utdødde" sommerfuglarten Lakrismjeltblåvingen. Den er observert på øyer i Oslofjorden i sommer, og sommerfuglentusiast Roald Bengtson er hoppende glad. Det jeg legger merke til er at denne sommerfuglen jo er mistenkelig lik de jeg har bilde her på bloggen min. Et bilde jeg tok i Mjølfjellet, Hordaland nå i sommer. Det krydde jo av slike sommerfugler der! Tydeligvis ikke så veeeldig utdødd likevel, altså. Og det er jo forsåvidt en hyggelig observasjon.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Denne har da jeg sett flere av på hytta ved Fredrikstad i sommer også...

Kirsitns bakgårdshage sa...

Nei, det er nok ikke den nær utdødde lakrismjeltblåvingen du har tatt bilde av, men derimot en idasblåvinge som har lignende utseende, men forskjellig levested og næringsplante. Idasblåvingen er vanlig over hele landet. Finnes ofte på myr i nord og på fjellet i sør. Her kan du se bilder av tegningene på undersida av vingene til alle norske blåvingearter. Som du ser er det flere av dem som er ganske lik hverandre.

http://www.nhm.uio.no/fagene/zoologi/insekter/norlep/lycaenidae/lycaena_blaavinger.html

Dag sa...

Til opplysing, hvis dere klikker dere inn på lenken over, så heter lakrismjeltblåvinge (den sjeldne altså) P. argyrognomon.

Morten Pedersen sa...

Det er fort gjort å ta feil av artene, spesiellt de hvite er vanskelige å finne ut av.

Anonym sa...

I wish not approve on it. I think precise post. Specially the appellation attracted me to study the sound story.